De handtekeningen worden gezet. Met v.l.n.r. Saskia van Kleef (terzijde gestaan door mede-voorzitter Jelle Jukema), Jan Waaijer en Ankie van Tatenhove. 
De handtekeningen worden gezet. Met v.l.n.r. Saskia van Kleef (terzijde gestaan door mede-voorzitter Jelle Jukema), Jan Waaijer en Ankie van Tatenhove.

23 maart 2016

Lansingerland – Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomsten Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds wordt ook dit jaar weer de stap gezet naar meer mogelijkheden om met name kinderen van ouders met een laag inkomen toch de gelegenheid te geven te sporten of een muziekinstrument te bespelen, toneel te spelen of schilderles te volgen.

door Trees Borkus-Henskens

Namens de gemeente Lansingerland zette de wethouder Sociaal Domein Ankie van Tatenhove haar handtekening voor deelname aan het JeugdSportFonds en het JeugdCultuurfonds. Als bestuurslid van beide fondsen was die taak toebedeeld aan Jan Waaijer. De samenwerkingsovereenkomst van het JeugdCulturfonds werd bovendien ondertekend door Saskia van Kleef, voorzitter van de Rotary Lansingerland. Deze organisatie neemt de financiële bijdrage van dit Fonds over van de gemeente.

Voortgang samenwerking

In 2014 haakte de gemeente aan bij de beide fondsen van Zuid-Holland, waarbij zich inmiddels 200 gemeenten eveneens hebben aangesloten. “Ook in een gemeente als Lansingerland kennen we ‘verborgen’ armoede. Ook deze kinderen willen we kennis laten maken met sport en cultuur, “ aldus de wethouder, die wist dat vorig jaar 150 kinderen daardoor lid konden worden van een sportvereniging en 30 gebruik maakten van het cultuurfonds. Van de in totaal 270 kinderen die ergens aan konden deelnemen klopten de overigen aan bij de Stichting Leergeld.

De bijdragen uit de fondsen gaan rechtstreeks naar de clubs of organisaties waar de kinderen zich bij aanmelden. Het aantal intermediairs is in aantal toegenomen. Veel verzoeken tot een financiële bijdrage komen binnen via Kwaadraad, Flexus Jeugdplein of Vluchtelingenwerk en worden opgepakt door de intermediair.

Een van de leden van rotary Lansingerland heeft de organisatie van het afgelopen jeugdfestival verblijdt met ruim 100 kleurige flipping-ballen.

Zie artikel jeugdfestival in De Heraut, 26 augustus 2015